Dansk elektronisk tidsskrift George Sand

Billede af George Sand

GEORGE SAND har altid kunnet inspirere de gode biografer. Sikkert nok - fordi hun kendte så mange af sin tids berømte mænd. De færreste biografier er dog tilgængelige på dansk. André Maurois' fra 1952 er efterhånden den eneste, men den er så heldigvis en af de bedste. Den og tre andre anbefales meget kort her på siden. Intet andet er nødvendigt, for disse biografier går man ikke fejl af.

Tre klassiske biografier - og en der bliver det

forsideintroduktion biografi → fire biografier

Til højre ses titelbladet af Karénines biografi - pastellen viser George Sand 8 år gammelWladimir Karénines, egentlig Varvara Komarow, monumentale værk gør alle de grundlæggende iagttagelser i Sands liv og værk. Alt skal med og det kommer det. Alle senere Sand-biografer har haft fingrene i denne biografi. Er svær at opdrive antikvarisk, men findes på Det Kongelige Bibliotek i København, bind 1 og 2 kun læsesal.

Wladimir Karénine: George Sand, sa vie et ses œuvres, bind 1 og 2, Librairie Paul Ollendorff, Paris 1899; bind 3 og 4 Librairie Plon-Nourrit, Paris 1912 og 1926.

Titelblad af Maurois' biografi ses til venstre André Maurois' biografi, Hjertet tager aldrig fejl, er nok den berømteste af alle Sand-biografier. Maurois' fortjeneste var, at han skar historien om Sand til skarpe konturer. Imponerende, fordi stoffet om Sand er så stort - og fordi Maurois endnu ikke havde Georges Lubins udgivelse af Sands breve til sin rådighed. Maurois' biografi er meget loyal over for Sand - og det er måske ikke i vor tids smag. Men denne biografi ér en klassiker, og den skulle være til at skaffe antikvarisk.

André Maurois: Hjertet tager aldrig fejl, Gyldendal, København 1954 og senere udgaver. Oversat af Karl Hornelund efter Lélia ou la vie de George Sand, Librairie Hachette 1952.

Til højre titelbladet af Joseph Barrys Sand-biografiJoseph Barrys Infamous woman, The Life of George Sand, kan udmærket kaldes den tredje af de klassiske Sand-biografier. Efter krigen kom amerikaneren Barry til Frankrig som journalist i de allieredes styrker, og han udviklede en voldsom passion for det franske. Det udmøntede sig bl.a. i denne biografi om George Sand, som også skal have alle anbefalinger. En eller anden vil måske synes, at denne biografi minder meget om Maurois', men Barry har mange interessante og originale fortolkninger. Gode noter og mange litteraturhenvisninger er endnu et plus.

Joseph Barry: Infamous woman, The Life of George Sand, Doubleday, New York 1976 og senere udgaver. Også fransk udgave, som stadig optrykkes.

Titelbladet af Jean Chalons biografi ses til venstreJean Chalons Chère George Sand, er en nyere biografi om Sand - og en af de bedste. Chalon har grundigt kvalificeret sig til at skrive denne biografi, idet han har studeret Lubins udgivelse af Sands breve, siden de i begyndelsen af 60'erne til op i 90'erne begyndte at udkomme med et bind om året - i alt 25.000 sider. Chalon er journalist og forfatter og har skrevet mange romaner og biografier. Det mærker man. Let og elegant bevæger han sig gennem det store stof og får fortalt sin version af historien om Sand. Bedre formidling ses ikke, og kan man en smule fransk, kan man også læse denne bog. Fås i paperback.

Jean Chalon: Chère George Sand, Flammarion 1991. - kbc

© DetGS • 2000

Find bøgerne:

  • antikvariat.net
  • Sidens database viser en god del af lageret hos nordiske antikvar-boghandlere
  • Bøger kan købes on-line
  • Siden opdateres hver mandag med 8-10.000 titler
  • Hver uge ses et par med Sand-relevans
Valid XHTML 1.0 Strict
Valid CSS!